Cooköarna i Söderhavet skådeplats för Liza Marklunds nya boka Pärlfarmen - Reseblogg
Cooköarnas svarta pärlor med i Liza Marklunds nya roman

Cooköarnas svarta pärlor med i Liza Marklunds nya roman

Deckardrottningen Liza Marklund har hållit sig undan offentlighetens rampljus i flera år. De senaste åren har hon tillbringat mycket tid på Cooköarna där hon bland annat bott ovanpå en pärlverkstad på Manihiki, 120 mil norr om huvudön Rarotonga, enligt tidningen Expressen. Där tycks honLiza MArklunds bokomslag Pärlfarmen ha fått inspiration till sin nya roman som lanseras den 19 september.

Bokförlaget som ger ut romanen beskriver Pärlfarmen som en kärlekshistoria som utspelar sig i södra Stilla havet under tidigt 1990-tal. Huvudkaraktären är Kiona, en ung kvinna från Manihiki, en av världens mest isolerade atoller. En morgon när Kiona fridyker vid familjens pärlfarm krossas en segelbåt på revet utanför ön. Ombord återfinns en svårt skadad man. Han är svensk och heter Erik, och han kommer bli Kionas öde.

Romanen är också en berättelse om kärlek och tro, förtvivlan och ensamhet. Den är också en skildring av Kionas väg bort från ön och hennes försök att förstå den civilisation hon för första gången ställs inför.

Vi ser med spänning fram emot Liza Marklunds återkomst på den svenska bokscenen med en ny genre av bok och ett nytt storslaget läsäventyr! 

 

Cooköarnas svarta pärlor

De allra finaste svarta pärlorna sägs odlas på korallhällar i Manihikis saltvattenlagun, vars temperatur, djup och strömmar är optimala. De skördas för hand, på ett hållbart men komplext sätt och som kräver speciella kunskaper av de som livnär sig på pärlodling sedan många generationer.

Manihikiatollen på Coköarna
Manhikiatollen är befolkad av endast drygt 300 personer där de flesta lever av pärlodling

Dess karaktäristiska färg kommer från den svartläppade mollusken Pinctada Margaritifera som trivs i näringsrika vattnet i lagunen och vars sekret utsöndrar ett svart pigment. Pärlorna kan skifta i skimrande färger från grönt, blått, lila och silver och är alltså inte svarta i vanlig mening.

Musselodling
Fridykare skördar ostronskalen som gömmer pärlorna

Vill man köpa en äkta svart pärla från Cooköarna ska man hålla utkik efter en gradering av A, B, C och D allt under det är Low grade. Det är dess storlek, form, yta, lyster och färg som avgör graderingen liksom att den ska vara odlad i saltvatten, ej i sötvatten. Vi rekommenderar att man alltid vänder sig till en auktoriserad återförsäljare vid köp av svarta pärlor och smycken för att säkerställa kvalitet och äkthet. Ett bestående och unikt minne från Söderhavet blir det garanterat i alla fall!

Svarta pärlor

Pärlemoren skiftar i många nyanser på de svarta pärlorna

Foto copyright: Cook Islands Pearl Authority

Dela

Du kanske också gillar

Posta en kommentar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG