Tour Pacific testar världens längsta flygresa med Qatar Airways - Reseblogg
Tour Pacific testar världens längsta flygsträcka!

Tour Pacific testar världens längsta flygsträcka!

För vissa är själva flygningen bara ett nödvändigt ont för att ta sig till sin destination (eller t o m något man fasar för), för andra är det en del av njutningen med att resa och man väljer flygbolag och klass för bästa upplevelse. Gillar man att flyga så måste det vara extra njutbart att flyga långt, eller?

De ledande flygbolagen tävlar hela tiden om att vara störst, bäst och vackrast. Och något som det är prestige i är att flyger längsta flygsträckan i världen. Trots att Qantas nyligen, som första flygbolag, lanserat ett nonstop-flyg från Europa till Australien så leder Qatar Airways fortfarande med sin rutt till Nya Zeeland, om än med ynka 35 km. Hur är det då att flyga världens längsta flygrutt? Tour Pacifics Lars Jönsson testade denna flygsträcka i april-18.

Flygsträcka:        Doha-Auckland
Flygplanstyp:      Boeing 777-200LR
Klass:                 Business class
Reslängd:          14535 km
Restid:               15 tim, 55 min. Andra hållet är det motvind och då ökar restiden till över 17 tim.

Här är Lars rapport:

"Flyget från Köpenhamn avgick sen eftermiddag och vi kom fram till Doha efter midnatt. Reser man i business class så har man tillgång till en av världens största och bästa businesslounger; Al Mourjan. Här kan man fräscha upp sig med en dusch, äta något gott i en av flera restauranger och kanske ta ett glas champagne......eller två!

almourjan business class lounge på doha flygplats

Al Mourjan Buisess Class Lounge på Dohas flygplats

Underbart är som bekant kort så strax var det dags för ombordstigning igen. Klockan har nu hunnit bli halv tre på natten och med en timmes tidsskillnad så är kroppsklockan inställd på halv fyra. Att påstå att man är trött är ett understatement.

Väl ombord går det rätt snabbt, vi taxar ut och lyfter utan fördröjning och snart släcks skylten för säkerhetsbältet. Nu kan man byta om till den sköna pyjamasen som ingår i Qatars business class på alla nattflygningar över sex timmar.

Pyjamas på Qatar Airways

En skön pyjamas får man att byta om till i luften!

Jag somnar direkt, helt utmattad, och vaknar sju timmar senare, någonstans över Indonesien. När jag vaknat är den alerta flygvärdinnan snabbt på plats och erbjuder mig frukost. Qatar Airways har ju, som ett av få flygbolag, en suverän måltidsservice de kallar ”dine anytime”. Det är ett on demand koncept som innebär att resenären själv bestämmer när man vill äta. Man beställer från en a la carte-meny och rätterna serveras en och en i taget. Ingen brickservering här!

När frukosten är intagen så närmar vi oss Australiens västkust och jag får njuta av en vacker solnedgång över Perth innan det blir natt igen, det var en kort dag! Så är det när man reser mot tiden. Några filmer senare är det dags för lunch, lite vila och vips är det dags att landa i Auckland 04.00 lokal tid. Resan gick förvånansvärt bra och jag upplevde aldrig någon tristess eller längtan att få landa.

Nu är det dock inte alla förunnat att resa i business class. Hur det är att resa 16-17 timmar i ekonomiklass kan jag inte uttala mig om, men lyckas man sova bort några timmar i början så känns inte resan så lång.

Buisness Class kabin på Qatar irways B777

Interiören på Boeing 777-200

Qatar Airways är kända för att ha en av världens yngsta flygplansflottor och utvecklar hela tiden sin ombordprodukt. Deras moderna Dreamliner och splitternya Airbus 350 är både bränslesnåla och har en outstanding ombordmiljö som motverkar både jetlag och torrhet.

Därför är det lite svårt att förstå att man på världens längsta flygsträcka har en äldre Boeing 777-200 som saknar Qatars nya ombordkoncept, sämre underhållningssystem och avsaknad av wi-fi. Flygningen hade känts ännu kortare och behagligare med en modernare flygplanstyp."

Här följer en lista på världens tio längsta flygrutter:

1)    Auckland till Doha, Qatar Airways
Qatar Airways nonstopflygning till Auckland är världens längsta rutt i luften just nu. Man flyger 14 535 kilometer (9 032 miles) och passerar 10 tidszoner. Det flyg man använder är en Boeing 777-200LR och flygtiden är ungefär 17 timmar och 30 minuter.

2)    London till Perth, Qantas Airways
Som första flygbolag i världen har Qantas introducerat en flyglinje som flyger nonstop från Europa till Australien. I första hand till Perth, men bolaget räknar med att flyga från Europa till Sydney inom en snar framtid. Flygsträckan är 14498 km och tar ca 17,5 timmar

3)    Auckland till Dubai, Emirates
Det här var tidigare världens längsta rutt. Den startade i mars 2016 och man använder en Airbus A380. Man reser 14 193 kilometer (8 824 miles) och resan tar ungefär 17 timmar.

4)    Los Angeles till Singapore, United Airlines
United flyger till Singapore på lite under 18 timmar men sträckan är ”bara” 14 000 kilometer (8 700 miles). Man använder en Boeing 787 Dreamliner – rutten öppnar i oktober.

5)    Dallas till Sydney, Qantas
Qantas har flugit nonstop från Sydney till Texas sedan september 2014. Man använder en Airbus A380 för att flyga de 13 800 (8 574 miles) kilometerna på 15 timmar och 30 minuter.

6)    Johannesburg till Atlanta, Delta Air Lines
Amerikanska Delta har flugit nonstop till Johannesburg från Atlanta sedan juni 2009. 16 timmar och 40 minuter tar det att flyga de 13 581 kilometerna (8 438 miles).

7)    San Francisco till Singapore, Singapore Airlines/United Airlines
Både Singapore Airlines och United Airlines flyger den här rutten. Singapore Airlines använder Airbus A350 och United Boeing 787-9 Dreamliner. Räkna med en flygtid på 16 timmar och 30 minuter för att resa de 13 572 kilometer (8 433 miles)  som rutten är på.

8)    Abu Dhabi till Los Angeles, Etihad Airways
Etihads 16 timmar långa resa från Abu Dhabi till Los Angeles är i en Boeing 777. Sträckan är 13 473 kilometer (8 371 miles).

9)    Dubai till Los Angeles, Emirates
En liknande rutt som är obetydligt kortare – 13 414 kilometer (8 335 miles). Också här ska du räkna med att flyga i 16 timmar men du gör det i en Airbus A380.

10)    Jeddah till Los Angeles, Saudia
Saudiarabiens nationella flygbolag använder Boeing 777 för att flyga de 13 381 kilometerna (8 314 miles) från Jeddah till Los Angeles.


Ps: Singapore Airlines har aviserat att man senare i år återintroducerar flyglinjen Singapore – New York och den sträckan är hela 150000 km och tar runt 19 timmar!

 (Källa OMAAT)

 

 

Dela

Du kanske också gillar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG