Utflykter på Seychellerna - Reseblogg
Seychellerna - mer än bara vita stränder och turkosblått vatten

Seychellerna - mer än bara vita stränder och turkosblått vatten

 

Christin på Tour Pacific besökte nyligen Seychellerna och blev betagen av öarnas skönhet som de flesta. Att det finns mer att göra än bara att sola och bada kan hon tipsa om här:

Båtutflykt från Mahé


Tidig morgon och en heldagsutflykt på havet ligger framför oss. Vid hamnen i Victoria, Seychellernas huvudstad, ligger den stora fina katamaran som ska ta oss ut till den marina nationalparken Sainte Anne. Det är en otroligt vacker och solig dag. Bakgrunden med den grönskande bergstoppen är som en filmkuliss så det dröjer inte länge förrän fotosessions är på gång överallt på däck.

TendrBoat800

Hopp i land på Moyenne Island!

Väl framme börjar vi med att gå ner i en ubåtsliknande båt med glasväggar för att få en guidad beskrivning över vilka fiskar och koraller som finns här. De som sen vill snorkla på egen hand finns utrustning att låna på båten. Självklart hoppar vi i vattnet och där är det ju en fantastisk undervattensvärld som möter oss med fiskar i alla storlekar och färger. Men sjön suger, så när vi snorklat klart väntar en god kreolinspirerad lunch på oss ombord.

Gitarrseplande man

Underhållning ombord på båten bjöds det också på

Turen går vidare till Moyenne Island National Park, en liten ö där vi hoppar i land för en promenad runt ön och för att hälsa på ”the locals”, jättelandsköldpaddor i mängder. Vilka fascinerande djur dessa urtidsdjur är, en endemisk art som alltså finns enbart här på Seychellerna och på Galapagos och som härstammar från dinosauriernas tid. Desmond, 76 år sägs vara den äldste på den här ön men de lär bli mycket äldre än så, upp emot 200 år!

Stranden på MoyenneIsland

Den härliga stranden på Moyenne Island

Efter ett litet vätskestopp på öns enda restaurang är det dags att avrunda turen. På tillbakavägen sammanfattar vi den lyckade utfärden medan vi sippar på en god romdrink, ytterligare ett måste här!!

 

Vallée de Mai - hem för både en unik kokosnöt och en unik papegoja


Ett besök på Praslin, den näst största ön i Seychellernas arkipelag, är inte komplett utan att ha besökt naturreservatet Vallée de Mai, som finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Att komma in i denna tysta sköna gröna värld av olika palmarter är imponerande, där de har fått växa helt oförstört i urminnestider. Det är inte utan man känner sig väldigt liten när man går under dessa upp till 30 meter höga palmer med sina enorma palmblad!

Under rundvandringen i palmskogen berättar vår kunniga guide många intressanta saker om de olika palmarterna och framförallt om den vackra palmen Coco de Mer, med de unika kokosnötterna, som är helt unikt för Seychellerna och som bara finns här i hela världen.

Guide i VAlle de Mai

Botanik i kubik när guiden berättar om alla arter i Vallée de Mai

Coco de Mer-palmen har en livscykel som påminner om människans med manliga och kvinnliga palmträd där frukterna liknar de mänskliga könsorganen. Palmerna med de gigantiska tvillingnötterna har formen av en kvinnorumpa och palmerna med blomstänglar påminner om manliga fallos. Men det tar många år innan man kan fastställa om plantan blir en manlig eller en kvinnlig palm. Alla palmerna i dalen är noga räknade och numrerade.

Coco de Mer-nöten är dessutom världens största och tyngsta kokosnöt. Den kan väga upp till 25–30 kg. På grund av sin unika form är den ofta avbildad och har även blivit en symbol för Seychellerna, vilket även syns i passtämpeln.

CoocdeMer palm

Coco de Mer palmens karaktäristiska kokosnötter

Medan vi vandrar runt och spanar säger vår guide plötsligt: ”Lyssna!” Då hör vi fågelsången från the Black Parrot, den unika svarta papegojan. De få exemplaren som finns lever här i vilt tillstånd som enda plats i världen.


Upptäcka La Digue från cykelsadeln


Att ta båten från Praslin till La Digue, Seychellernas fjärde största ö, är verkligen att rekommendera. Man kan välja att bo på La Digue men man kan också bara åka hit över dagen. Överfarten tar 15 minuter. Det absolut bästa sättet att upptäcka denna lilla charmiga pärla på är att hyra en cykel och trampa runt. Det hinner man gott och väl om man som vi anländer med en tidig morgonfärja och lämnar med den sista.
Livet på ön går i sakta mak, så även för de unika jätteland-sköldpaddorna som helt plötsligt kan bestämma sig för en paus, om det så är mitt på vägen. Lite varstans finns mysiga små hak med västindisk prägel. Att sitta ner och bara njuta av tillvaron och den magiska utsikten med en läskande kokosnöt är verkligen livet på en pinne!

Jättesköldpadda

Christin mötte denna gigant på cykelturen


Efter att ha cyklat genom L’Union Estate Park med bland annat vaniljodlingar, finner vi den så hett eftertraktade stranden som ingår bland de vackraste och mest spektakulära stränder i världen, Anse Source d’Argent. Den är i alla fall en av de mest fotograferade stränderna i världen, känd från bland annat många mode- och reklamfotograferingar. Och det är inte svårt att förstå varför då man själv står här mitt i denna fantastiska miljö bland de härligt rundade svartmelerade granitklipporna tillsammans med palmer och det turkosblå havet. Det är inte bara en strand utan en fantastisk naturupplevelse. Så det är bara att plocka fram kameran och föreviga intrycken!

Frukt och kokosnötter

Läskande frukt- och drinkstopp

Innan båtturen tillbaka till Praslin ser vi oss omkring i hamnområdet och byn La Passe där vi slinker in på en av de charmiga restaurangerna för lite kreolinspirerad Fish & Chips och självklart en kall Seybrew, den goda lokala ölen! En bra avslutning på en underbar dag!

Läs om våra reseförslag till Seychellerna

Dela

Du kanske också gillar

Posta en kommentar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG