Tahiti har fått sitt första UNESCO världsarv - Reseblogg
Tahiti har fått sitt första UNESCO världsarv

Tahiti har fått sitt första UNESCO världsarv

Som om inte Tahiti redan vore förunnat med en osannolik skönhet och utmärkelser för världens bästa hotell och stränder vore nog, så har man nu också förärats med ett världsarv. Det är Taputapuatea marae (en helig samlingsplats) på ön Raiatea som officiellt erkänts som ett världsarv, UNESCO World Heritage site, (på FN:s världsarvslista) tidigare denna månad.

taputapuatea_800

Taputapuatea marae är en kultplats från forntiden med intakta stenstoder och offerplatser


World Heritage Sites är platser som anses ha en speciell kulturell eller historisk betydelse där Taputapuatea marae onekligen uppfyller båda kriterier. En uråldrig fornlämning redan från ca 1000 f. Kr. som använts som en samlingsplats för präster och hövdingar, traditionella ceremonier och även offringar till gudarna. Runt maraen är hundratals stenar placerade av de polynesiska förfäderna. Stenar som man trott vara besjälad av Mana, en källa till andlig kraft och styrka. Taputapuatea fick också en betydelse för hela regionen, då kulten kring ´Oro, gudomen över liv och död spreds till närliggande söderhavsöar. Man samlades också på denna plats för att blidka guden med människooffer.

TahitiChiefMeeting

Ceremonier och ritualer är fortfarande viktiga i det polynesiska samhället

Det är på ön Raiatea, en 45 minuters flygning från Tahitis huvudstad Papeete man finner detta världsarv.  Raiatea är den näst största ön ur ekonomiskt perspektiv i önationen med en viktig bas för marinen. Man räknar med att ön kommer att dra fördel av detta utnämnande genom att få fler besökare som vill besöka genuina historiska och kulturella sevärdheter.

TahitFlowwe-Girls800

En välkomnande och vänlig befolkning är kännetecknande för Raiatea

Raiatea är känt för sin välkomnande befolkning, omväxlande natur med höga berg med imponerande vattenfall, dalar och plantager och är populärt bland vandrare med sina bergstoppar på 1000 m ö h. Från sina vackra vandringsleder erbjuds många tillfällen att upptäcka öns skönhet och forntida civilisation som numera fått internationellt erkänd betydelse.

Läs mer om Tahiti här
Läs mer om våra erbjudanden till Tahiti

Dela

Du kanske också gillar

Posta en kommentar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG