Overwater bungalows är drömboendet på semestern - Reseblogg
Drömboendet på pålar fyller 50 år

Drömboendet på pålar fyller 50 år

Overwater bungalow

Den ultimata symbolen för en lyxig smekmånadsvistelse är nog en s k overwater bungalow på en exotisk ö, hus byggda på pålar ovanför vattenytan med palmbladstak. Med ett privat läge utan insyn och egen badtrappa ner till vattnet inbjuder det till romantiska eskapader inte bara för bröllopspar – de lockar alla typer av gäster; småbarnsfamiljer må vara undantaget. Det är nu 50 år sedan den första overwater  bungalowen byggdes.
MOZ-Intercontinental...
InterContinental Resort Moorea i Franska Polynesien erbjuder många overwater bungalows

Historien om hur dessa drömboenden kom till är kanske inte lika känt. Overwater bungalowen lanserades ursprungligen i Franska Polynesien av en trio amerikanska entreprenörer i hotellbranschen i mitten av sextiotalet. Tahiti hade öppnat sin första flygplats i huvudstaden Papeete som tidigare endast nåddes med båt. Den exotiska söderhavsnationen började bli omskriven i amerikanske Life Magazine, Hollywoods filmstjärnor syntes semestra här och en turistboom var förestående.


Jay Carlisle från Kalifornien och två andra vänner hade alla förälskat sig i Tahiti och dess skönhet, hade precis köpt en bit mark på ön Raiatea och byggt ett litet hotell som fick heta Bali Hai. Då tomten inte hade någon naturlig strand kom Hugh Kelley på idén att bygga till ett par extra rum på pålar direkt ovanpå vattnet. Dessa förseddes med trappsteg direkt ned till vattenytan. Han inspirerades av de skjul med vass- eller palmbladstak för skugga vid strandkanten som de lokala fiskarna använde.

OverwaterBungalow_Hu...
Bali Hai på ön Raiatea var först med att lansera rumstypen för 50 år sedan (foto: Hugh Kelley/CN Traveler)

Rumstypen blev genast en succé bland hotellgästerna också för att man belade golven med plexiglasskivor och belysning som gav fri sikt ned i korallreven. Då man på den tiden varken hade TV eller telefon på öarna, fick glasgolven smeknamnet ”Tahitian TV”. Rummen var stabilt byggda men enkelt inredda; på den tiden kostade det 30 dollar per natt med alla måltider. I dag kan man få betala upp till 5 000 dollar, motsvarande 45 000 kr per natt på de allra flottaste femstjärniga lyxhotellen på Bora Bora! Som exempel har både vårt eget kronprinesspar firat sin smekmånad liksom Nicole Kidman och Keith Urban på The St. Regis Resort Bora Bora som tillhör kategorin som kan betala de högre prisnivåerna...

STRegisBOB
Kanske var detta bungalowen där kronprinsessparet bodde på The St. Regis Resort Bora Bora?

Entreprenörstrion tog snabbt idén vidare till nästa hotell på Moorea där sex overwater bungalows restes. Hollywoodstjärnor som Cher, Bette Midler, Burt Lancaster och Marlon Brando frekventerade hotellen på Tahiti och spred glans över resmålet. Andra hotellägare började snabbt att kopiera designen och overwater bungalows blev något signifikativt för landet Tahiti. De första byggnaderna står fortfarande kvar på Raiatea men drivs inte längre som hotell; däremot på Moorea drivs det vidare under namnet Manava Beach Resort.

MOZ-Pearl-Moorea800
Manavea Beach Resort på Moorea där alltså originalbyggnaden fortfarande står kvar

Idag har rumstypen kopierats av hotellkedjor världen över och utvecklats till bland de mest eftertraktade; ofta luxuöst inredda flerrumsvillor med egna pooler, terrasser och inbyggda hängmattor av nät. Även i andra delar av Söderhavet såsom Samoa, Fiji och Vanuatu återfinns dessa ikoniska boenden. Men 2/3 av samtliga overwater bungalows finner man numera i Maldiverna, som har perfekta förutsättningar utan direkta tidvattenskillnader eller orkaner.

OWBConradBOB800
Conrad Bora Bora Resort har nyligen uppgraderat sina overwater bungalows med egna pooler

Tour Pacific erbjuder overwater bungalows på flera av sina resmål i Söderhavet och Indiska Oceanen. Se detta prisvärda erbjudande på Tahiti där boende på bl a Manava Beach ingår.

 

Dela

Du kanske också gillar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG