Våra boktips för hängmattan eller flygresan! - Reseblogg
Boktips för hängmattan eller flygresan

Boktips för hängmattan eller flygresan

Böcker av australiensiska författare eller som utspelar sig i Australien når inte Sverige i någon större utsträckning. Visst finns klassiker som Colleen McCulloughs episka Törnfåglarna och Bruce Chatwins Drömspår där han följde aboriginernas förfäder i spåren. Bland mer samtida författare kan vi tipsa om några hyllade romaner och deckare som utspelar sig Down Under, samt en klassisk reseskildring:

Australiens internationella storsäljande författare

En annan Alice - Liane Moriarty Bokomslag En annan Alice

Med En annan Alice bjuder Liane Moriarty på samma vinnande blandning av igenkänning, humor och allvar som i succéerna Öppnas i händelse av min död och Stora små lögner (boken bakom HBO-serien Big little lies).

En annan Alice är en roman om chansen att få göra om och göra rätt. När Alice vaknar upp på gymmet är hon 39 år, inte 29 och förstår inte vad hon gör där. Hon avskyr ju att träna! Hon får veta att hon slagit i huvudet och tuppat av, och blir hjälpt till sjukhuset. Tio år har fullkomligt raderats från hennes minne - ett årtionde då hon uppenbarligen fått för sig att bli träningsfanatiker, då hon glidit ifrån sin älskade man Nick, då hon förlorat närheten till sin syster och på något sätt tappat bort sig själv. Alice måste hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var.


Thriller på ett högaktuellt tema


Hetta – Jane HarperBokomslag Hetta

Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet.
Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer - men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.

Hetta är en atmosfärisk thriller med mörka familjehemligheter - True Detective möter Liane Moriarty. Den utspelar sig i Australiens karga inland.

 

Debutroman som inledde en internationell författarkarriär


Fladdermusmannen – Jo Nesbö Bokomslag Fladermusmannen

Fladdermusmannen är Jo Nesbøs debutroman och den första delen i serien om Harry Hole. Den vann flera priser, bland annat årets bästa kriminalroman.

En ung kvinna från Norge hittas brutalt mördad i Australien. Kommissarie Harry Hole flyger till Sydney och inser snart att han jagar en seriemördare. Tillsammans med sin australiensiska kollega, aboriginen Andrew Kensington, infiltrerar han stadens undre värld. Spåren leder honom till knarkkungar och clowner och mystiska boxare - och samtidigt tyder mycket på att mordet har kopplingar till urbefolkningen och dess fängslande legender.

 

 

Hyllad och kultförklarad reseskildring


Tracks - Robyn Davidson  (nyutgåva på engelska) Bokomslag Tracks

En omarbetad och nyutgiven upplaga av en bästsäljande klassiker om en kvinnas ensamma vandring genom Australiens Outback.

1977 lämnar den då 26-åriga Robyn Davidson Alice Springs i centrala Australien för att ge sig iväg på en 270 mil lång vandring. Resan går västerut mot Indiska oceanen, genom öknen och vildmarken. Med sig på resan har hon sin hund – och fyra kameler som hette Dookie, Bub, Zeleika och Goliath.
Hennes resa dokumenteras av National Geographic och hon skrev även den bästsäljande boken Tracks som baserades på hennes upplevelser.

I Australien har den i perioder varit obligatorisk läsning i skolan eftersom den, förutom att vara en välskriven reseskildring, också tydligt beskriver sin tids rasism och sexism. Boken räknas som en av de bästa reseskildringarna i modern tid men framförallt om en kvinnas uppriktiga sökande efter sin riktiga identitet och följande omvandling. Boken blev även filmad 2016.


Källa och beställning: Bokus.se

 

Dela

Du kanske också gillar

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG