Gado gado – sallad med hetta från Bali
Det balinesiska köket är spännande, färgstark och otroligt billigt. Ris är en basföda i Indonesien och deras matkultur består ofta av ris i olika former, men här delar vi med oss av en rätt perfekt för lata sommardagar:
En lättlagad och typisk balinesisk salladsrätt, Gado gado med lättkokta grönsaker, tempeh eller tofu och oftast ett kokt ägg, som serveras med jordnötssås. Gado gado betyder "mix mix", och syftar på blandningen av olika grönsaker. Rätten är vegetarisk och passar även veganer om man utesluter ägget.
Du behöver för 2 pers:
- Jordnötssås ca 1 dl ( 1 dl jordnötter, 1 vitlöksklyfta, salt, olja, röd chili, 1 msk palmsocker (eller rör/farinsocker), 1 schalottenlök, 2 msk limejuice ).
- Valfri mängd grönsaker pak choi, gurka och böngroddar men det funkar med de flesta grönsaker som t.ex broccoli, spenat, morot, vitkål, sockerärtor)
- Ett hårdkokt ägg per person i klyftor
- Stekt tempeh ca 200 g i kuber (gjord av sojabönor, eller tofu som är lättare att hitta i Sverige)
Så här gör du:
-Stek jordnötter tills de blir bruna.
-Stek tunt skuren schalottenlök till den blivit krispig (men inte ihop med jordnötterna).
-Mortla eller mixa jordnötterna ihop med vitlök, salt, chili, palmsocker, lite olja och spä ut med vatten. Lägg sist till schalottenlöken och limejuicen.
-Koka/ånga grönsakerna lätt.
-Stek på tempeh eller tofun skurna i kuber
-Häll jordnötssåsen över grönsakerna, ägget och tempeh. Ät och njut!