Det kulinariska Australien
Christin som producerar våra grupprundresor är nyligen hemkommen från en lång resa i Australien. Hon försöker smälta alla intryck däribland alla matupplevelser hon fått prova på. Hon delar också med sig av receptet på en söt favorit hos aussies!
"Ja, även i Australien blir man mätt och belåten. Det australiska köket är en mix av influenser som kommit med invandrare från hela världen. De allra första var de brittiska bosättarna som kom med den traditionella söndagssteken Sunday Roast, som sedan har fyllts på med medelhavsköket från greker och italienare men även det asiatiska köket. I vissa områden, främst i vindistrikten finns också tydliga tyska influenser.
Aussies älskar sin BBQ!
I Australien har man en förkärlek till att samlas till en barbeque. Här är det inte ovanligt att man lägger något på grillen man annars inte finner någon annanstans, (mer än om du har tur så kan det finns det i frysdisken på Lidl) nämligen kängurukött. Det är ett rött, lite trådigt kött som jag tycker påminner om oxkött, andra menar att det snarare påminner om vilt kött som älg eller rådjur.
Det jag också passade på att proväta var revbensspjäll av krokodil! Här blir man ju aningen förvånad när smak och textur påminner om kyckling. Det är inte helt ovanligt att i en Ceasar Salad i Australien är kycklingen utbytt mot krokodil. Både kängurukött och krokodilkött brukar finnas med på bufféer, så tveka inte utan ta chansen att prova…. det smakar faktiskt riktigt gott!
Dessa djur kan också hamna på grillen i Australien...
För den som älskar skaldjur så har man hamnat i ett mecka om man åker till Tasmanien. Mycket av de fisk och skaldjur som fångas där, levereras till bland annat restaurangerna i Sydney där skaldjur och skaldjursbufféer är oerhört populära. Det är räkor, ostron, musslor, krabbor; ja allt man kan tänka sig och allt är helt underbart färskt då man gör sina inköp på morgon direkt på fiskmarknaden. Jag säger bara att laxen från Tasmanien ”is to die for” (sorry Norge!).
På våra rundresor äter vi läckra skaldjursfat på Nicks´Grill i Darling Harbour i Sydney.
En god middag måste såklart avslutas med en dessert. Ofta bjuds man här på en Pavlova, som anses vara Australiens nationalefterrätt som även nyzeeländarna påstår är deras nationaldessert. Det är en marängdessert som fått sitt namn efter ryska ballerinan Anna Pavlova. Den dyker allt som oftast upp som en utmaning i olika matlagningsprogram på TV och den finns i otaliga varianter. Den klassiska varianten är marängbottnar som varvas med kiwi, jordgubbar, vispad grädde med passionsfruktskärnor till garnering. Andra frukter och bär förekommer också. Smakar ljuvligt oavsett innehåll!
De kulinariska måltiderna är en viktig del på våra rundresor och som bidrar till en bättre helhetsupplevelse av detta fantastiska land. Låt er väl smaka på resan Down Under!"
Läs mer om våra rundresor här
Recept Pavlova
Njut av frasig maräng, fluffig grädde och söta bär i denna klassiska efterrätt uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova när hon turnerade i Australien och Nya Zeeland på 20-talet. Den kan också varieras med säsongens bär.
1 tårta
• 6 ägg (rumstempererade)
• 3 1/2 dl socker
• 1 liten nypa salt
• 2 tsk majsena (majsmjöl)
• 1 tsk ljus vinäger
• 5 dl vispgrädde
• frukt och bär efter smak och tillgång t ex jordgubbar, kiwi och passionsfrukt som i originalreceptet.
1. Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggulorna från vitorna. Det får inte komma minsta gnutta gula i äggvitorna, då stelnar de inte.
2. Vispa vitorna till ett tjockt, hårt skum. Vispa i sockret lite i taget tills äggvitorna blir glansiga och toppiga. Vispa till sist i saltet, majsenamjölet och vinägern.
3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 1 timme. Ta ut och svalna.
4. Lägg försiktigt upp marängen på ett fat och klicka på vispad grädde och dekorera med färska bär. Klart!